publicaties

Ina Brekelmans tekent Pontportretten

Boek Ina Brekelmans tekent Pontportretten

Ina Brekelmans heeft op 15 april haar boek Pontportretten uitgebracht. Het boek bevat 52 portretten van reizigers op de ponten over ’t IJ tussen Amsterdam-Noord en het centrum van de stad. 

Bij 20 tekeningen heeft Ronald Offerman een gedicht geschreven. Auteur Trudy Admiraal heeft voor Pontportretten de geschiedenis van de pont naar Noord uitgezocht.

Dit boek is een ode aan het IJ en mijn liefdesverklaring aan de pont.

Direct naar bestellen

Bekijk een preview van Ina Brekelmans tekent Pontportretten op ISSUU.

Getekend dagboek 

In 2008 verhuist Ina van Amsterdam-Oost naar Noord. En wie in Noord gaat wonen, ontkomt niet aan dagelijkse ritjes met de pont. Al snel houdt ze een getekend dagboek bij op weg naar haar atelier in West en andere werkzaamheden.

Modellen

“Op de pont staan je modellen als het ware klaar”, zegt Ina. “Ze praten, lezen, zitten of hangen wat; ze checken hun telefoon; ze staren elkaar verliefd aan, of laten hun gedachten uit het hoofd waaien.” Voordeel van de drukte op de pont, is dat de ‘modellen’ noodgedwongen stil moeten staan. “Precies genoeg tijd om hun specifieke houdingen vast te leggen.”

Langer dan 5 tot 10 minuten had zij niet om haar tekeningen te maken. Snel beslissen. Geen tijd om toestemming te vragen. Maar het gaat ook niet om een herkenbaar portret maar om een houding. “Ik wil de sfeer pakken van de reizigers op de pont.”

Symbool van het veranderende Noord

In 2015 maakt Ina een selectie uit haar schetsboeken en organiseert een expositie in het Stadsdeelhuis van Amsterdam-Noord. Louis Pirenne, destijds adviseur Kunst en Cultuur zegt tijdens de afsluiting van de expositie in een speech: “Wat is het symbool van het veranderende Noord? Een veel gestelde vraag. Sommigen zeggen de Shell Toren. Anderen zeggen de laatste indrukwekkende scheepsbouwkraan op de NDSM-werf. Maar natuurlijk is het de pont.”

Crowdfunding

Voor de financiering van het boek is Ina in november 2018 een crowdfunding gestart via het platform voordekunst.nl. De crowdfunding is zeer succesvol verlopen.
Op zondag 7 april werden alle crowdfunders tijdens een besloten boekpresentatie getrakteerd op een feestelijke pontvaart over het IJ.
Als tegenprestatie voor de donatie’s zijn er, naast het boek, kaartenmapjes gedrukt en reproducties (piëzografieën) van twee tekeningen.

Het boek Ina Brekelmans tekent Pontportretten is te koop bij diverse boekhandels zoals Pantheon, Boekhandel van Noord, Boekhandel Over het water, Athenaeum, Schimmelpennink, Stadsboekwinkel, Scheltema, Island Bookstore, Nice Bookshop en te bestellen via deze website.

Bestellen

Bestellen van het boek Ina Brekelmans tekent Pontportretten kan door een e-mail aan Ina te sturen. Vermeld daarin je naam en adres, postcode en woonplaats en het aantal exemplaren dat je wilt bestellen. Je ontvangt daarop een factuur, na betaling wordt het boek je toegestuurd.


Ina Brekelmans tekent Pontportretten
18×18 cm, 100 pagina’s, hardcover
Vormgeving Astrid Kemper
Uitgave Ina Brekelmans, Blackbirdprint
€ 20,- (inclusief btw, exclusief verzendkosten)

Deel deze pagina op Facebook.