Januari 2001
Oplage 350 (uitverkocht)
24 pagina’s met een artikel over de geschiedenis van Huis te Vraag door Lutger Smit, hoofd presentatie Gemeentearchief, Amsterdam
Lees hieronder ook de bespreking van Ton Schimmelpennink in Het Parool (21 feb. 2002).
In de onlangs verschenen Verkiezingsspecial der Grachtengordel van de Gemeente Amsterdam waarin zich maar liefst tien partijen presenteren, las ik tot mijn vreugde dat ook collega boekenvakker Wouter van Oorschot zich kandidaat heeft gesteld. De partij staat pal voor het welzijn der binnenstadbewoners, maar ziet ook enig belang in het behoud van voldoende toeloop naar de Utrechtsestraat. ‘Dit evenwicht moet bewaakt.’ Precies. Want daar wordt te vaak lichtvaardig over gedacht. Evenwicht tussen lagere lasten en hogere lonen, tussen groen en links, tussen adem in en adem uit. Daarom is het ook van ontzaglijk groot belang dat we ons af en toe kunnen terugtrekken op één van de fraaiste stilteplekken van de stad; Huis Te Vraag.
Over deze voormalige begraafplaats nabij de Schinkel, verscheen vorig jaar in eigen beheer een dun, maar prachtig boekje van Ina Brekelmans met vijftien beeldschone kleurpotloodtekeningen (€ 13,60). In het voorwoord schrijft ze: ‘Voor mij als kijker en tekenaar is dit een paradijs. Ik had midden in de stad een buiten-tekenplek, waar ik stil weggedoken kon zitten, een vrijhaven voor mij alleen, veilig tussen de wilgenhagen met genoeg aan vorm en sfeer voor jaren; het strakke ritme van de grijze graven contrasterend met grillig, altijd groen van de klimop en buxushagen, de graven soms volledig door klimop begroeid met veel verschillende bomen en geheimzinnige doorkijkjes’.
Achterin het boekje beschrijft Ludger Smit van het Gemeentearchief op warme wijze de wonderlijke historie van deze unieke plek, die naar het schijnt bedreigt wordt door planologen die de vooruitgang dienen. Natuurlijk, het gaat om het evenwicht der dingen. Maar laten we vooral met elkaar afspreken dat déze dreiging een vergissing is.
TON SCHIMMELPENNINK
© Het Parool, Ton Schimmelpennink, 21 februari 2002