lespraktijk

Tekenen in Zwitserland

In de zomer een week lang schetsen, tekenen en wandelen in de bergen van Zwitserland. Vanuit een chalet bij Evolène (Wallis) wandelen in de bergen om op prachtige plekken te gaan werken.

In het mooie dal bij Evolène (Val d'Herens, Zwitserland) zijn volop thema's voor buiten tekenen: in het dal langs de rivier, bovenop een berg met uitzicht, alpenweiden vol bloemen, gletsjers in de verte, de prachtige houten huizen in de vallei...

de basis

Met verschillende materialen en technieken steeds een ander aspect van de omgeving onderzoeken. Je leert de basisprincipes van schetsen en tekenen door middel van stapsgewijze opdrachten. Al tekenend wordt het landschap bekeken met het oog op compositie, ruimte, kleur structuur en opbouw. Voor beginners en gevorderden, ieder op zijn/haar eigen manier en naar eigen kunnen.

speciaal

Het onderweg tekenen en schetsen maakt deze weken tot een bijzondere ervaring. Door te wandelen beleef je het landschap op een intense manier en komt zo op plekken waar je anders niet zou kunnen zijn.

Een reisdagboek maken met tekeningen en tekst. Kleine observatie's in (kleur-) potlood, inkt en krijt. Gecombineerd met geschreven observatie's in tekst. Ook is er de mogelijkheid om een linoleum of houtsnede te maken. Het berglandschap biedt veel grafische elementen.

verblijf

Het chalet 'Crocus' dat als uitgangspunt is gekozen ligt in La Tour, net buiten Evolène. Een authentiek Zwitsers dorp op 1380 meter hoogte met bergen van drie- en vierduizend meter in de nabije omgeving. Het chalet biedt plaats aan tien personen. Je slaapt in tweepersoonskamers met gezamelijk gebruik van bad- en doucheruimtes. Verder is er een woon/eetruimte met open haard, balkon, overdekt terras met vuurplaats en tuin.

Tijdens de cursusweek worden alle maaltijden verzorgd: het ontbijt, de lunch (vaak als picknick onderweg) en een goede avondmaaltijd. De week begint op zondag omstreeks vijf uur en eindigt de volgende zaterdag na het ontbijt.

wie

Ina Brekelmans, beeldend kunstenaar, docent, kunsteducator, Amsterdam

Astrid Kemper, grafisch ontwerper, illustrator, tekenaar, Arnhem
(bergwandelaar en vertrouwd met de omgeving en de mensen van Evolène)

Beide echte tekenaars pur sang die juist ter plekke in de natuur kijken en noteren.

kosten

De kosten per week zijn € 575,- per persoon. Inclusief cursusgeld, logies, alle maaltijden, koffie en thee. Niet inbegrepen zijn tekenmaterialen de reiskosten en een verzekering.

wanneer

Week 1: zondag 17 juli - zaterdag 23 juli docent Astrid Kemper

Week 2: zondag 24 juli - zaterdag 30 juli docent Ina Brekelmans

Download hier het inschrijfformulier.